Çocuklarda Pandemi Yorgunluğu

Çocuklarda Pandemi Yorgunluğu

08.04.2021 511

Ruh sağlığı uzmanlarına göre, salgın birinci yılını dolmuşken doğru ilerlerken depresyon ve anksiyete ile ilgili sorunlar artıyor. Her ne kadar Pandemi yetişkinlerin meselesi olsa da Pandeminin yarattığı yorgunluk sadece yetişkinlerin değil çocukların da odak noktası haline geldi.

Belirsizlik çocuklar için de çok zorlayıcı çünkü okul sonrası aktiviteler yok, okul sonrası sporlar yok, arkadaşlarla parklarda buluşmak yok... Kısaca çocuklar da en az yetişkinler kadar sosyal destek sistemlerinden uzak kaldı.   Bu boşluğu dolduracak hiçbir şeyi olmayan birçok çocuk normalde sergilemediği birçok davranışı sergilemeye başladı. Saatlerini ekran karşısında geçirenler, sürekli uyumak isteyenler ya da markete dahi gitmek için evden çıkmak istemeyen milyonlarca çocuk dünyanın dört bir yanındaki evlerin içinde dağılmış durumdalar...

Uzaktan eğitim sürecinde akademik beceri konusunda desteklenmeye çalışılan çocuklar aynı desteği sosyal destek konusunda ne yazık ki göremiyor. Birçok çocuk arkadaşlarının adını sayma konusunda gönülsüz, en son hangi arkadaşıyla görüştüğünü anımsamıyor ya da bir arkadaşını yolda görürse nasıl konuşabileceği konusunda en ufak bir fikre sahip değil...

Pandemi'nin ne kadar daha hayatımızdaki baş rolü oynayacağını bilemiyor olsak da bildiğimiz ve emin olduğumuz tek bir şey var; eğer hem kendi hem de çocuklarımızın ruh sağlığını korumayı başaramazsak pandemiden sonra kimse eskisi gibi olmayacak ve çok daha büyük sıkıntılar olanca ihtişamıyla kapımızda bekliyor olacak...

 

Ufak anımsatmalar...

  • Yaşanan dönem anormal ve bu dönemde çocukların verdiği tepkiler son derece normal. Çocuklarla sürekli "normalden fazla olan" ekran saatleri konusunda tartışmaktansa çocukların zamanını yapılandırmak aile içi tartışmaları da azaltacaktır.
  • Film seyretmek, müzik dinlemek veya oyun oynamak gibi aile üyelerinin beraber yaptığı etkinlikler çocukların duygusal gelişimini desteklemekte ve akran çevresinde olmaması nedeniyle yaşadığı yoksunluğu bir nebze de olsa azaltabilmektedir.
  • Çocuğunuz sizden sürekli pandeminin bitiş tarihi hakkında net bir bilgi istemeye devam ederse ne yapacaksınız? Çocuğunuzun duygularını fark ettiğinizden ve anladığınızdan emin olun. "Çok korkmuş ve endişelenmiş olduğunu görüyorum, istersen bu duygularınla ilgili bir resim yapabilir ve daha sonra o resim hakkında konuşabiliriz." Gibi bir cümle kurmanız çocuğunuzun sizin tarafınızdan anlaşıldığını hissetmenizi sağlayacaktır.

Son söz...

Uçakta bir türbülans yaşandığında kaptan pilot anons yaparak türbülans hakkında bilgi verir ve sakin olunmasını ister. Kaptan pilotun da yaşanan türbülans karşısında panik olduğunu, sesinin titrediğini ve kelimeri tam olarak söyleyemediğini hayal eder misiniz? Hayal bile edemiyorsunuz değil mi? Çocuklar yaşanan olaylar karşısında nasıl tepki vereceklerini çevrelerindeki yetişkinleri gözlemleyerek karar verirler. Davranışlarınızla çocuklarınıza nasıl model olduğunuzu fark edin.. Gerekli temizlik önlemlerini alın ve günlük rutininize devam edin.

   

Kaynak: https://www.rehberlikservisi.net/cocuklardapandemiyorgunlugu/