Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

01.04.2021 269

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

            Günümüz dünyasının en önemli problemlerinden birisi kuşkusuz teknoloji bağımlılığı. Özellikle de pandemi koşulları ile birlikte çocukların teknoloji kullanımı ciddi oranda artmış görünmektedir. Nitekim rehberlik servisi tarafından okulumuzda yapılan grup çalışmalarında da teknoloji ürünlerine dair ilgi ve istek bariz şekilde görülmektedir. Gerek tablet ve telefon aracılığıyla oynanan oyunlar gerekse televizyon ve çeşitli kanallar aracılığıyla izlenen videolar çocuklarda teknoloji bağımlılığına katkı sağlamaktadır. Bu noktada alınacak pek çok önlem, yapılacak pek çok düzenleyici davranış olsa da ilk yapılması gereken davranış, ebeveynlerin kendi teknoloji kullanımlarını gözden geçirmeleridir. Veliler teknoloji kullanımlarını düzenlemedikleri müddetçe çocuklardan teknolojiyi bırakmalarını veya kısıtlamalarını beklemek gerçekçi olmayacaktır.     

            Velilerin kendi teknoloji kullanımlarını gözden geçirmelerinin ardından teknoloji bağımlılığının belirtilerine göz atmaları önemlidir. Eğer öğrenci;

-Teknolojiyle giderek daha çok vakit geçirmek istiyorsa,

-İstediği kadar kullanmadığında sinirleniyorsa,

-Her seferinde planladığından daha çok kullanıyorsa,

-Kendisine verdiği zararı bilmesine rağmen teknolojiyi kullanmaya devam ediyorsa,

-Kullanmadığı zamanlarda bile aklı oradaysa,

-Teknoloji yüzünden sorumluluklarını aksatıyorsa, teknoloji bağımlısı olabilir.

            Teknoloji bağımlılığına dair bu ipuçları belirlendikten sonra yapılabilecekler şu şekilde özetlenebilir:

-Azaltmak: Yavaş yavaş ama kararlı olarak azaltılmalı. Bu noktada ailede kuralların net ve herkes tarafından benimsenmesi şart. Bu aşamada öğrenci öfkelenebilir, ancak ebeveyn olabildiğince sakin şekilde tepki vermelidir.

-Yeni Faaliyetler Bulun: Teknolojinin yeri doldurulmalı, yeni faaliyetler yapılmalıdır. Bunun için okulumuz 2. Sınıf öğrencileriyle yürütülen bir çalışmada kendilerine "Teknoloji olmadan neler yapabilirsiniz?" sorusu yöneltilmiş ve kısa zamanda 40'ı aşkın cevap bulunmuştur. Bu listeye ulaşmak için sınıf öğretmeniniz ile görüşebilirsiniz.

-Düşünün: Çocukla teknolojinin zararları üzerine düşünüp konuşun. Yine okulumuz rehberlik servisi tarafından konu ile ilgili çalışmalar yapıldığında öğrencilerin teknolojinin zararları konusunda bilgi sahibi olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle öğrenciye ara sıra teknolojinin zararları hatırlatılabilir.

-Uzman Yardımı: Problemin büyümesi ve günlük hayatı ciddi şekilde etkilemesi halinde öncelikle okul rehberlik servisinden ardından ise konu ile ilgili uzman bir kişiden yardım alınabilir.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Sercan ÖZAYDIN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Psikolojik Danışman