Mesleklerin Tanıtımı

Mesleklerin Tanıtımı

01.04.2021 942

Mesleklerin Tanıtımı

            Meslek, belirli bir alanda eğitimle kazanılan bilgi ve becerilerin tamamına denir. Örneğin doktorluk, öğretmenlik, aşçılık, makine mühendisliği birer meslektir. Etrafımıza baktığımızda sayarak bitiremeyeceğimiz kadar meslek bulunmaktadır. 2012 yılında yayınlanan bir gazete haberine göre dünyada 42 binden fazla meslek bulunuyor. Bir diğer gazete haberine göre ise 143 yeni mesleğin ortaya çıkacağı yönünde. Bu kadar çok meslek varken ve halen yeni meslekler ortaya çıkıyorken meslekleri tanımak ve tanıtmak oldukça önemli. Elbette mesleklerin tamamını bilmemiz gerekmiyor. Ancak ne kadar çok meslek bilirsek o denli seçeneklerimiz artacaktır. Okulumuzda yürütülen sınıf rehberlik çalışmalarında, öğrencilerin yalnızca etrafındaki meslekleri bildikleri ve bu sayının da tahminen 30 civarı olduğu gözlemlendi. Dünyadaki meslek sayısını düşündüğümüzde neredeyse mesleklerin tamamına yakınını bilmediğimizi düşünebiliriz. Peki neler yapılmalı?

-Öncelikle çocukların, interneti doğru kullanmayı öğrenmesi gerekiyor. Bunun için çocuğunuzla birlikte internetten merak ettiğiniz bir konuda araştırma yapabilirsiniz.

-Genellikle çocuklar yalnızca kendi çevrelerindeki meslekleri biliyor. Çünkü yalnızca bu meslekleri görüyorlar. Çevrelerinde görmedikleri meslekler araştırılabilir.

-Çocuklar olmak istedikleri meslekleri söyleyebilirler. Bu doğal bir durumdur. Fakat olmak istedikleri meslekleri söyledikten sonra "Acaba başka hangi meslekleri sevebilirsin?" sorusu ile düşünmelerine yardımcı olabilirsiniz.

-Meslek tanıtımı yapılırken "kız mesleği" ve "erkek mesleği" gibi ifadelerden kaçınılmalı, herkesin her mesleği yapabileceği vurgulanmalıdır.

-Meslek seçimi bir anda yapılmaz. Çocuklar zamanla kendilerini tanımalıdır. İlkokul çocukları için en temel kendini tanıma sorusu ise "Nelerden hoşlanıyorum?" sorusudur.

-Unutulmamalıdır ki çocuklar meslekleri çok erken yaşlarda fark eder. Bu yüzden meslek tanıtımı, erken yaşlardan itibaren yapılmalıdır.

            Çok fazla meslek tanıyan çocuk, çok fazla seçeneğinin olduğunu fark eder. Fazla seçenek ise kendini tanıyan kişiler için zenginliktir.

                               Sercan ÖZAYDIN

                              Psikolojik Danışman